Το Αμύνταιο είναι μια περιοχή με μακρά και πλούσια ιστορία αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης. Το συνεταιριστικό οινοποιείο στο Αμύνταιο υπήρξε κινητήρια δύναμη στην αμπελουργία της περιοχής και ο αντίκτυπός του έγινε αισθητός τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο. Το οινοποιείο δίνει μεγάλη έμφαση στο Ξινόμαυρο, μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιών που αποτελεί βασικό συστατικό της Μακεδονίας και χρησιμοποιείται για την παραγωγή μιας ευρείας γκάμας κρασιών, συμπεριλαμβανομένων αφρωδών, λευκών, ροζέ, ερυθρών και παλαιών ερυθρών.
Χαρακτηριστικά
Οινοποιείο Αμύντας-Ιστορική Αναδρομή
1959
Ιδρύεται το οινοποιείο ως μια από τις κύριες δραστηριότητες του ΕΑΣ Αμυνταίου.
1971
Ξεκινούν οι οινοποιήσεις αφρώδους από Ξινόμαυρο
1972
Αναγνωρίζεται το Αμύνταιο ως Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας.
Αμπελώνας
1000 στρέμματα αμπελώνων στο οροπέδιο του Αμυνταίου
55 παραγωγοί. Συνεργαζόμενοι αμπελοκαλλιεργητές που προμηθεύουν με τα σταφύλια τους το οινοποιείο
Ποικιλιες
Με κύρια ποικιλία το Ξινόμαυρο καλλιεργούνται επίσης Ροδίτης, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Merlot και Syrah.
Οροπέδιο Αμυνταίου
Υψόμετρο 570 – 750 μέτρα
4 λίμνες, Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα
Ανάμεσα σε σημαντικούς ορεινούς όγκους Βέρμιο, Βόρρας και Βίτσι
Α.Α
Η αφοσίωση του οινοποιείου στο Ξινόμαυρο αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής του να αναδείξει το μοναδικό terroir της περιοχής του Αμυνταίου. Το μεγάλο υψόμετρο και οι γύρω λίμνες δημιουργούν ένα εξαιρετικό μικροκλίμα που επιτρέπει στο Ξινόμαυρο να ευδοκιμήσει, αναδεικνύοντας τον αρωματικό και ευέλικτο χαρακτήρα του. Ο συνεταιρισμός έχει επίσης επεκτείνει τη γκάμα του για να συμπεριλάβει και άλλες ποικιλίες αμπέλου, όπως Syrah, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc και Gewurztraminer, προσθέτοντας στην ποικιλομορφία των κρασιών που παράγονται στην περιοχή.
Η ιστορία του οινοποιείου είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της περιοχής. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και το οινοποιείο του ιδρύθηκε το 1959, καθιστώντας το, το πρώτο οινοποιείο της περιοχής. Με την πάροδο των ετών, ο συνεταιρισμός διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη των τοπικών αμπελουργών και στην προώθηση των μοναδικών κρασιών του Αμυνταίου. Το οινοποιείο έχει επίσης υποβληθεί σε σημαντικές ανακαινίσεις για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του, επιτρέποντάς του να συνεχίσει να παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας, τιμώντας παράλληλα την πλούσια ιστορία του.
Η δέσμευση του συνεταιρισμού για βιωσιμότητα και ποιότητα είναι εμφανής στην ιδιοκτησιακή και διοικητική δομή του. Το 2012, το οινοποιείο πέρασε στην ιδιοκτησία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου και διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομάδας Παραγωγών Αμπέλου και Οίνου ΑΣΕΠΑ. Η δομή αυτή διασφαλίζει ότι το οινοποιείο συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που ωφελεί την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, ενώ παράλληλα παράγει εξαιρετικά κρασιά.
Εκτός από την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, το οινοποιείο έχει επίσης συμβάλει σημαντικά στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Η ονομασία προέλευσης της περιοχής για το αφρώδες ροζέ αναγνωρίστηκε επίσημα το 1972, καθιστώντας την τη μοναδική ονομασία προέλευσης ροζέ ανώτερης ποιότητας στην Ελλάδα. Η αναγνώριση αυτή όχι μόνο αναδεικνύει τη δέσμευση του οινοποιείου για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, αλλά και αναβαθμίζει τη φήμη του Αμυνταίου ως αμπελουργικής περιοχής παγκόσμιας κλάσης.
Στο Οινοποιείο Αμύντας συνυπάρχει μια ομάδα ανθρώπων κάθε ένας από τους οποίους συμβάλλει με τις δικές του δεξιότητες και το πάθος του στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών. Οι παλαιότεροι, πιο έμπειροι φέρνουν έναν πλούτο γνώσεων και σοφίας μέσα από την αφοσιωμένη ενασχόληση τους με το αμπέλι και την οινοποίηση. Οι νεότεροι φέρνουν φρέσκες προοπτικές και καινοτόμες ιδέες, ενθουσιασμό και προθυμία να πειραματιστούν και να αγκαλιάσουν τις νέες τεχνολογίες διασφαλίζοντας ότι το οινοποιείο παραμένει επίκαιρο και συνεχίζει να παράγει κρασιά που απευθύνονται στο σύγχρονο κοινό.