Το κτήμα Μερκούρη, που βρίσκεται στο Κορακοχώρι Ηλείας. Έχει μια μακρά και ιστορική πορεία που χρονολογείται από το 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης, ένας κοσμοπολίτης επιχειρηματίας, αγόρασε τη γη. Αυτό σηματοδότησε την αρχή αυτού που θα γινόταν ένα από τα πιο γνωστά και σεβαστά οινοποιεία στην Ελλάδα. Το κτήμα ιδρύθηκε με τη φύτευση αμπέλων Refosco από το Friuli της Βόρειας Ιταλίας, μια ποικιλία που παραμένει ακρογωνιαίος λίθος του αμπελώνα μέχρι σήμερα. Η οικογένεια Μερκούρη παράγει και εξάγει κρασιά στην Ευρώπη από τον 19ο αιώνα, γεγονός που την καθιστά μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές οικογένειες της χώρας.
Χαρακτηριστικά
Φυτεύεται με Refosco από το Friuli της Βόρειας Ιταλίας.
Από το 19ο αιώνα εξάγει τα κρασιά του στη Ευρώπη
Το 1928 ολοκληρώνεται το πρώτο σύγχρονο οινοποιείο
Σήμερα η 4η και 5η γενιά της οικογένειας συνεχίζει την παράδοση
Αμπελώνας
Αμπελώνας 180 στρεμμάτων γύρω από το οινοποιείο.
Μέρος του αμπελώνα ο αυτόφυτος αμπελώνας Refosco 150 χρόνων.
Ποικιλιες
Refosco, Μαυροδάφνη, Αυγουστιάτης, Mourverdre, Sangiovese, Grenache rouge, Syrah, Viognier, Μαλβαζια.
Το 1928 ολοκληρώθηκε το πρώτο σύγχρονο οινοποιείο, εδραιώνοντας το Κτήμα Μερκούρη ως κορυφαίο παραγωγό στην ελληνική οινοποιία. Με την πάροδο των ετών, το κτήμα πέρασε από γενιά σε γενιά, με την τέταρτη και πέμπτη γενιά της οικογένειας να βρίσκονται τώρα στο τιμόνι. Η αφοσίωσή τους στη διατήρηση των παραδόσεων και της ποιότητας του κτήματος επέτρεψε στο κτήμα να ευδοκιμήσει για πάνω από 150 χρόνια, γεγονός που αποτελεί απόδειξη του πάθους και της αφοσίωσής τους.
Οι αμπελώνες στο Κτήμα Μερκούρη εκτείνονται σε μια εντυπωσιακή έκταση 180 στρεμμάτων, που περιβάλλει το οινοποιείο σε μια θάλασσα πλούσιου πρασίνου και άφθονων αμπελιών. Ανάμεσα σε αυτόν τον εκτεταμένο αμπελώνα υπάρχει ένας γηγενής αμπελώνας Refosco 150 ετών, μια ζωντανή μαρτυρία της πλούσιας ιστορίας και της διαρκούς κληρονομιάς του κτήματος. Αυτός ο ιστορικός αμπελώνας συνεχίζει να παράγει σταφύλια υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας στα εξαιρετικά κρασιά για τα οποία είναι γνωστό το Μερκούρι.
Το κτήμα διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών αμπέλου, καθεμία από τις οποίες προσθέτει το δικό της μοναδικό χαρακτήρα και γευστικό προφίλ στα κρασιά. Από τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, όπως το Αγιωργίτικο και η Μαυροδάφνη, μέχρι τις διεθνείς ποικιλίες, όπως το Syrah και το Cabernet Sauvignon, το Κτήμα Μερκούρη προσφέρει μια ποικιλόμορφη και συναρπαστική επιλογή κρασιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ουρανίσκων. Αυτή η ποικιλομορφία αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του κτήματος τόσο στην παράδοση όσο και στην καινοτομία, τιμώντας την κληρονομιά του και αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα νέες και συναρπαστικές τεχνικές οινοποίησης.
Η επίσκεψη στο Κτήμα Μερκούρη είναι μια πραγματικά μοναδική και συναρπαστική εμπειρία. Το ίδιο το οινοποιείο είναι ένα αξιοθέατο, με την ιστορική του γοητεία και το γραφικό του περιβάλλον να δημιουργούν ένα πραγματικά καθηλωτικό και εμπλουτιστικό περιβάλλον. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους αμπελώνες, να μάθουν για τη διαδικασία οινοποίησης και, φυσικά, να απολαύσουν τα εξαιρετικά κρασιά που έχει να προσφέρει το κτήμα. Είτε είστε έμπειρος λάτρης του κρασιού είτε απλά αναζητάτε έναν όμορφο και πολιτιστικά πλούσιο προορισμό για να εξερευνήσετε, το Κτήμα Μερκούρη είναι μια απαραίτητη επίσκεψη για όποιον αγαπάει το κρασί και την ιστορία.
Εν κατακλείδι, το Κτήμα Μερκούρη στέκεται ως φάρος παράδοσης, ποιότητας και καινοτομίας στην ελληνική οινική βιομηχανία. Με μια ιστορία που εκτείνεται πάνω από έναν αιώνα και μια δέσμευση για την αριστεία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, το κτήμα συνεχίζει να παράγει μερικά από τα πιο εξαιρετικά κρασιά στην Ελλάδα. Η αφοσίωση της οικογένειας Μερκούρη στην τέχνη της και το ακλόνητο πάθος της για την οινοποίηση είναι εμφανή σε κάθε φιάλη, καθιστώντας μια επίσκεψη στο Κτήμα Μερκούρη μια αξέχαστη και εμπλουτιστική εμπειρία για τους λάτρεις του κρασιού και της ιστορίας.